Barnvänliga recept på fläskytterfilé

Fläskytterfilé är en fantastisk köttbit som går att använda i en mängd rätter som är lika goda för de små medlemmarna i familjen som för vuxna. De är ofta lätta att tillreda och fungerar både till vardag och till fest – utan att göra hål i plånboken. Här är några förslag på recept fläskytterfile:

 

  • Formbakad fläskytterfilé med lingon- och gräddsås. Ett lite roligare alternativ till de klassiska köttbullarna. En favoriträtt för många barn!

 

  • Fläskytterfilé i ugn med banan och curry. En fruktig och spännande rätt med lite mer orientaliska vibbar. Går lätt att addera mer grädde till såsen om det blir för starkt.

 

  • Honungsglaserad fläskytterfilé. Allt är gott då det täcks av honung – funkar jättebra istället för revbensspjäll, som är mycket svårare och kladdigare att äta.

Grillat är godast

Om det finns tid och lust, och om vädret tillåter, är det alltid en god idé att sparka igång grillen. Det gör middagen till en härlig ritual med familjen. Och gör att köttet verkligen kommer till sin fulla rätt.

 

  • Grillad fläskytterfilé med potatis och tzatziki. Komplettera gärna med lite stekt halloumiost. En rätt med medelhavskänsla. Som för tankarna till ljumma kvällar och vågbrus.

 

  • Helgrillad fläskytterfilé med grillad majskolvssallad. En rätt för den grilltokiga. Goda rena smaker och amerikansk stämning – perfekt för små cowboys och indianer.

 

  • Mozzarellafylld fläskytterfilé. Vad är godare än fläskytterfilé? Fläskytterfilé fylld med fler godsaker – såklart! Stoppa i mozzarella- och parmesanost, pesto och pinjenötter, vitlök och soltorkade tomater.

 

Hörnstenen i alla dessa rätter är givetvis bra kött. Ibland kan det vara svårt att hitta rätt i butiken. Men det finns knep för den som är osäker. Köttet ska vara saftigt, men inte vattnigt. Det ska gärna ha ett smakbevarande hölje av fett och ha en fast konsistens. Det är klokt att titta, lukta och känna. Och att inte överkonsumera.

Psst – Kom ihåg det är viktigt för barn får i sig en varierad kost. Maten vi äter som små lägger grunden till ett hälsosamt liv och formar hur vi äter som vuxna. Hur ser matvanorna ut i er familj? På Livsmedelverkets hemsida är det möjligt att göra ett snabbtest för att avgöra om något i er mathållning kan förbättras.