Ge barn samma mat som du äter

Barn utvecklas mycket när de är riktigt små och tar in det vi vuxna gör. Därför är det viktig att barnen får sitta med vid bordet och äta så tidigt som möjligt och gärna äta samma sak som vi vuxna för att utveckla smaklökarna och få in vanan att äta. 

Låt ditt barn få sitta med vid matbord och köksbord och äta redan från den tidpunkt de kan sitta upp ordentligt för att de ska kunna vänja sig vid att hela konceptet av att äta middag. Redan från fyra månaders ålder kan barn som är intresserade av mat börja smaka väldigt små portioner av den mat som resten av familjen äter. Efter sex månader kan du börja ge smakportioner för att sedan i takt med att barnet vänjer sig gå över till att ge riktiga portioner.

Våga prova er fram med mat

barnmatEnligt flera experter lär sig barn bäst att äta genom att vi som föräldrar utmanar dem och vågar ge rätt sorts mat redan från början. Det som många kanske inte vet är att när ett litet barn börjar äta kan de bara röra tungan fram och tillbaka vilket kan resultera i att maten kommer ut och detta kan misstolkas som att barnet inte tycker om maten. Därför är det viktigt att barnen får smaka olika smaker, konsistenser och temperaturer så att de lär sig tugga och använda tungan på rätt sätt. Med tiden kommer barnet vänja sig vid maten och utveckla sina smaklökar. Tänk på att vara försiktig med saltet då det inte är bra för barn, eller vuxna, att få i sig för mycket av detta.

Tvinga inte ditt barn till att äta upp

Något du ska tänka på när du ger barnet mat är att aldrig tvinga barnet att äta upp maten. När du gör detta kör du över barnets medfödda förmåga att reglera sitt matintag och detta kan öka risken för att ätstörningar och övervikt i framtiden.