Så förbättrar du matplaneringen

Att idéerna tryter om vad som ska lagas till middag är vanligt förekommande hos barnfamiljer. Det kan också vara så att tiden inte räcker till eller att det är mycket tjat kring mat. Men det finns bra saker att göra för att underlätta matlagning, inhandling och att få barn att gilla mat.

Nuförtiden finns det många bra matkassar för barnfamiljer som kan underlätta matlagningen och planeringen kring måltiderna. Att hitta bra mat som barn både gillar, är nyttig och snabblagad kan ibland vara knepigt. Att då använda sig av exempelvis matkassar som är speciellt inriktade på barnfamiljer kan vara ett bra alternativ för att underlätta vardagen. Med en matkasse är allt redan genomtänkt och klart. Att planera veckans mat är en annan sak som kan underlätta. Det som planeras in på förhand har större chans att genomföras. Genom att planera i förväg och sedan storhandla gör att tid och pengar kan sparas. Att skriva ner en inköpslista innan handlingen ökar möjligheterna att allt som behöver handlas verkligen inhandlas.

Några tips för att underlätta matlagning och inhandling av mat i stort är att…

  • …planera veckans middagar i förväg.
  • …prenumerera på en matkasse och få planerade middagar.
  • …storhandla.
  • …handla mat online och antingen hämta upp den i butik eller få den hemkörd.
  • …alltid ha något lättlagat i frysen, exempelvis köttbullar.
  • …laga extra mycket mat någon dag så det finns rester att äta en annan dag.

Få barn att äta bra mat

Ibland kan barn vara lite kräsna och för att inte fastna med samma mat hela tiden kan det vara en god idé att testa buffé. Att servera mat i olika skålar kan vara en bra introduktion för barn som är kräsna att upptäcka nya smaker. Att blanda nya smaker med det barnen redan gillar kan göra att barn vågar testa mer. För att få i barn näringsrik mat när barnet inte vill är inte alltid enkelt. Ett annat bra knep att få i barn exempelvis mer grönsaker kan vara att blanda in det i maträtten. Exempelvis kan man mixa ner morötter och bönor i en köttfärssås. Om det finns tid kan det vara bra att laga mat tillsammans med barnen. Detta kan göra att barn i större utsträckning vågar prova nya maträtter. Säkra kort som går hem hos många barn är exempelvis pannkaka, pasta, korv, köttfärssås och köttbullar.