Sveriges bästa skolmat

Kvaliteten på skolmaten i Sverige varierar stort. Ofta hänvisas till ekonomiska begränsningar, men faktum är att det går att göra stora förbättringar, utan att det kostar mer.

Västerås kommun inledde för fem år sedan ett projekt för att förbättra maten i kommunen. Ett antal verksamheter – förskolor, skolor och äldreboenden – valdes ut för att bli pilotenheter i ett projekt för att lyfta maten i alla kommunala verksamheter. Fokus låg på att öka antalet ekologiska råvaror, och göra matgästerna nöjdare, men utan att öka kostnaderna.

Låter det som en omöjlig uppgift? Nu när projektet är i hamn visar det sig att det var fullt möjligt. Det är nu fler än bara de ursprungliga försöksverksamheterna som har anammat de metoder som upparbetades under projekttiden. Västerås belönades för detta arbete med White Guide juniors pris bästa skolmatskommun 2015, skriver lokaltidningen. Tjänstemännen och politikerna i kommunen var naturligtvis glada över detta, men det är framför allt skoleleverna som drar nytta av arbetet, och av utmärkelsen.

Den bästa skolan?

En av de skolor som arbetat för att höja kvaliteten på maten är Lövängsskolan i Barkarö söder som Västerås centralort. Enligt VLT äter eleverna vid skolan den bästa skolmaten i Sverige. Kanske beror det på att kocken i skolköket har hela 26 års erfarenhet av att arbeta som kock. Ska man sammanfatta hans koncept så handlar det om ekologiska råvaror, flera rätter att välja på varje dag, och flera sorters grönsaker.

När tidningen är på plats noterar reportern att det inte ligger speciellt mycket mat på elevernas tallrikar. Det finns en anledning till detta, och det är inte smaken på maten. För att skolan ska kunna minska matsvinnet uppmanas eleverna att inte ta för mycket mat på tallriken, utan istället ta mat flera gånger. På detta sätt sparar skolan in pengar, och man belastar planeten mindre.