Få barn att tycka om vegetarisk kost

En vegetarisk kost med mycket grönsaker är bra för hälsan hos både barn och vuxna. Många barn undviker tyvärr grönsakerna men det finns knep att ta till för att få barn att tycka om den vegetariska kosten.

Rekommendationen från Livsmedelsverket är att barn mellan 4 och 10 år ska få i sig minst 400 g grönsaker och frukt varje dag. Barn över 10 år och vuxna bör äta minst 500 g per dag. Av grönsakerna bör hälften vara grova, t.ex. morötter, vitkål och bönor. För att få ditt barn att tycka om grönsaker finns det flera olika knep att ta till.

Tips för att få barn att äta vegetariskt

Många barn är kräsna när det kommer till att äta grönsaker. För att få barn att äta mer vegetarisk mat är det bra att hacka upp grönsaker i mindre bitar och rosta bönor i olja och lite salt. Det gör att den vegetariska kosten blir mer tilltalande för barn. Undvik att blanda ihop många ingredienser till en röra utan låt hellre barnet plocka efter tycke och smak. Tänk också på att själv föregå med gott exempel och äta grönsakerna samtidigt med barnet. Här följer några tips att ta till för att få ditt barn att äta mer vegetariskt:

  • Hacka grönsaker i små bitar, t.ex. morötter hackas till små mynt, broccoli till träd och gurkor i små stavar.
  • Gör en god dip, t.ex. guacamole, hummus eller på gräddfil.
  • Undvik att blanda grönsaker i en röra utan låt alla ligga var för sig på ett uppläggningsfat.
  • Tvinga aldrig barn att äta. Grönsaker ska inte förknippas med något negativt.
  • Låt det ta tid. Det kan ta några månader innan barnet har vant sig vid en ny smak.

För att få inspiration och hjälp med goda recept på vegetarisk kost finns https://www.middagsfrid.se/ vars matkassar bland annat har olika vegetariska alternativ. Matkassarna från Middagsfrid är utvalda och testade för bästa smak. Genom att använda Middagsfrid behöver du inte lägga tid på att planera och handla utan får en matkasse hemkörd till dig varje vecka.

Vad menas med vegetarisk kost?

Vegetarisk kost kan betyda olika saker. Det finns de som kallar sig vegetarianer men som äter mat från djur vid enstaka tillfällen. De som utesluter kött och fisk men äter mjölkprodukter och ägg benämns lakto-ovo-vegetarianer. De som helt utesluter alla produkter från djur kallas veganer. Gemensamt för all vegetarisk kost är att basen är mat från växtriket.

Näringsämnen i vegetarisk kost

Den vegetariska kosten är hälsosam för både barn och vuxna och innehåller viktiga vitaminer och mineraler. Den som helt utesluter kött och mjölk och ägg måste dock tänka på att se till att få i sig tillräcklig med järn som ofta bara finns i små mängder i vegetarisk kost. Järnbrist leder till trötthet och kan ge upphov till blodbrist. Se därför till att välja vegetariska livsmedel med högt järninnehåll som t.ex. torkade aprikoser, bönor och spenat. I den helt veganska kosten finns inte vitamin B12 och veganer behöver därför äta kosttillskott med B12 för att undvika blodbrist.