Drar ner på sockret till barnen

Barnkalas och födelsedagsfirande betyder ofta tårta, godis och andra sockerfyllda godsaker. Detta är dock inte hälsosamt för barnen vilket man försöker förändra både i skolan, på dagis och hemma på barnkalasen.

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur hetsen kring barnkalas och inbjudningar. Oftast är det enkla det som uppskattas hos barnen, men hos föräldrarna ska det vara kryddat med det lilla extra för att få kalaset att sticka ut från mängden. Men vad är det egentligen som sticker ut? Idag är det mer och mer vanligt att välja bort sockret, eller i alla fall minimera mängden. Medan andra drar till med tårta och stora godispåsar till fiskedammen.

barnkalasDet är dock inte optimalt att förknippa barnkalas med stora mängder socker. Det är, och har aldrig varit, hälsosamt med socker. Många menar på att det inte ska vara självklart att preppa barnen med något hälsosamt, vilket oftast görs på ett barnkalas. På Norrboda förskola har man till exempel förbjudit barnen att ta med tårta eller glass till sina kompisar på födelsedagen, skriver Sverige Radio. Föräldrarådet har beslutat att det i så fall är frukt som gäller om man vill bjuda på något och fira sin födelsedag på förskolan.

Barnen missnöjda

Fler och fler dagis och skolor har slutat att bjuda barnen på ohälsosam mat och mellanmål som innehåller mycket socker. Just för att det inte är hälsosamt, speciellt för barn, att äta för mycket socker varje dag. Detta är dock inte lika uppskattat bland barnen. I artikeln på Sveriges Radio intervjuades barnen på förskolan om vad man tyckte om förändringen, där svaret var :

 Det är dåligt. Glass och tårta är godare, säger femårige Ludvig Wallin till Sveriges Radio.