Mat som passar för barn

Att barn är kräsna i maten är det många som håller med om och i skolorna är det flera ton mat som slängs varje dag, men det finns faktiskt sätt att få barnen att äta både bra och varierat. Det gäller bara att hitta de rätta rätterna att servera – självklart tillsammans med grönsaker.

Du som förälder ha säkert märkt av hur det är svårt att hitta tiden till att shoppa mat, så varför inte beställa hem en färdigpackad matkasse? På matkasseidag.se kan du jämföra flera olika leverantörers olika barn-kassar och hitta en med rätter som din familj kommer gilla. För visst råder det inget tvivel om hur barn kan vara riktigt kräsna till vad det är de stoppar i sig och ibland är man som förälder illa tvungen att truga i barnen maten. I skolorna är detta desto svårare, och varje dag slängs 28 ton mat vilket är något man nu tar krafttag för att ändra på, både för att minska matsvinnet och för att få landets skolungdomar att äta bättre. Så vilken mat är det som barn gillar och hur får vi dem att äta mer frukt och grönt?

Dessa maträtter går hem hos barnen

Något att lägga på minnet är att barn ofta bara får för sig att de inte tycker om något snarare än att de faktisk ogillar en viss rätt eller ett visst livsmedel. Broccoli är till exempel något som flera barn säger sig ogilla men som de faktiskt tycker om när de väl smakar på något med broccoli i. Det är således just att smaka som är nyckeln bara att få barn att äta varierad och nyttig kost, och det finns många olika maträtter att prova. Vad sägs till exempel om ugnspannkaka, lax och potatis eller quesadillas fyllda med ost och grönsaker.

En sak som kan vara bra att tänka på är att det ibland inte är själva smaken som ogillas utan snarare konsistensen på maten. Till Aftonbladet tipsar till exempel ett par föräldrar om hur de brukar prova att servera samma sak på olika sätt just för att hitta vad som funkar och inte funkar.  Det till exempel är rå morötter som ratas så testar de att steka dem, riva dem, mosa eller koka dem för att hitta i vilken form som går hem tillslut – något alla föräldrar borde pröva.