Glutenintoleranta barn?

Vissa barn är känsliga i magen, med alla kemikalier och olika substanser som kan finnas i halvfabrikat och liknande är det svårt att veta vad som är det skadliga för just deras kroppar. Det kan bland annat vara en intolerans mot vissa proteiner, som finns i råg- och veteslag.

 

Kinesisk pojke äterMen innan man antar något är det viktigt att göra en riktig undersökning av en läkare. Visar sig det att det är exempelvis glutenintolerans är det vidare tyvärr bara att utesluta allt med veteprotein, och det genom hela livet, eftersom intoleransen är kronisk. Sjukdomen kallas för celiaki och diagnosticeras med hjälp av främst blodprover. Är man intolerant mot vete, råg och korn så skadas tarmen av att få i sig detta, samt tar inte in näringen på samma sätt. Symptom kan vara trötthet och depression, blåsor i munnen och blodbrist men även ont i magen. Mer fakta finns i denna artikel från Expressen.

Det finns gott om alternativ till gluten

Som tur är finns det numer gott om alternativ som just är fri från gluten, både i matvarubutiker och på nätet. Största utbudet glutenfritt finns ofta i specialbutiker på internet, som har samlat alla möjliga bra produkter under ett och samma tak. Det gör det dessutom lättare att handla, om det är så att någon i familjen är känslig eller allergisk mot gluten. I Dagens Nyheter kan en läsa om hur försäljningen av just produkter fria från gluten ökar stort, inte bara i Sverige utan även i USA och Frankrike.

Men vad finns det för produkter att köpa i vanliga matvarubutiker om en vill var säker på att skippa gluten egentligen? Fullkorn och frön är bra alternativ som både mättar och är bra för magen, majsmjöl, polenta och quinoa är andra varianter som helt enkelt bara gör vardagen enklare för en barnfamilj där någon eller kanske flera av barnen är intoleranta eller överkänsliga.