Viktigt för barn att få i sig omega 3

Omega 3 tillhör kategorin fleromättade fetter och är nödvändigt att få i oss för att kroppen ska kunna bygga upp och reparera vissa celler. Detta bidrar till ett bättre mående och att vi får en bättre hälsa.

Många av fetterna som vi behöver kan kroppen själv tillverka från kolhydrater och proteiner. Just omega 3 kan kroppen inte tillverka utan vi behöver få i oss den genom maten eller via tillskott. Som förälder är det därför extra viktigt att se till att dina barn äter rätt och får i sig tillräckligt. Enligt livsmedelsverket behöver vi få i oss mellan 2,5 till 3 gram av omega 3 fett per dag,

Vad ska du laga? ­– Omega 3 barn och kost.

lax barnVad ska du då laga för att ditt barn ska få i sig rätt mängd med omega 3? Barn kan vara lite kräsna så det gäller att hitta kost som barnen gillar men som även innehåller den näring de behöver. Här kommer några tips.

  • Fet fisk. Fet fisk som lax innehåller mycket omega 3. Laga rätter som ugnsbakad lax med ris, fiskgratäng med dill och grillad lax med pommes och citronsås.
  • Rapsolja. Detta är en bra källa till omega 3. Stek mat i rapsolja eller häll rapsolja över livsmedel du ska laga i ugnen för att smyga in detta nyttiga fett. Köttbullar är en klassisk rätt som barn älskar som du kan steka i oljan.
  • Valnötter. Laga till exempel en god pesto pasta med valnötter. Detta är milda smaker som barn brukar tycka om. Nötallergi är vanligt hos barn så var uppmärksam på detta.

Omega 3 är bra för barnen

Inte nog med att omega 3 är livsnödvändiga fetter som både barn och vuxna måste få i sig. En undersökning visar att omega-syror hjälper barn att läsa bättre. En testgrupp med barn delades upp, hälften fick tillskott med omega-syror medan resten fick tillskott av palmolja. Resultatet visade att den grupp som fick omega-syrorna hade förbättrat sina läsförmåga i jämförelse med den grupp som hade fått palmolja. Omega 3 påverkar hjärnans signalsystem och gör att hjärnan kan uppfatta saker som du läser snabbare.