Mat för 1-åringar

Från ett års ålder kan barn äta samma sak som resten av familjen. Men med tanke på att de fortfarande är små finns det ändå några saker man som förälder bör se upp med. Det räcker dock med att man anpassar maten en aning.

Små barn äter inte lika mycket som vuxna. Men de växer snabbt, och behöver därför mycket näring. Av denna anledning är det viktigt att maten är rik på vitaminer och mineraler. Samtidigt är det viktiga inte vitamininnehållet i varje enskild måltid, utan den mängd näring som barnet får i sig under en längre period. En del barn kan vara svåra, och bara vilja äta en enda sak. Det behöver inte vara någon katastrof att barnet äter samma sak i en vecka, så länge man varierar tillbehören. Barn är, som bekant, skeptiska till nya smaker, men de vänjer sig vid det mesta om man introducerar det tillsammans med mat som de gillar. Servera också olika saker till mellanmål. Barn behöver, precis som vuxna, få i sig protein, kolhydrater och fett, samt naturligtvis mineraler och vitaminer.

Mellanmål är viktiga, eftersom barn inte orkar äta lika mycket vid frukost, lunch och middag, men har en snabb ämnesomsättning. Mellanmål bör vara näringsrika, och kan t.ex. bestå av gröt med mjölk, eller en mugg välling. För att barnet ska få i sig vitaminer bör en bit grönsak eller frukt också ingå i mellanmålet. Socker ska man däremot vara försiktig med.

Se upp med det här

Det mesta som man kan servera vuxna kan man även servera till barn. Men det finns vissa sker man bör se upp med. Barn under ett år ska inte få i sig något tillsatt salt över huvud taget. Även efter att barnet fyllt ett bör man vara försiktig med saltet. Eftersom barn behöver jod är det bäst att välja jodberikat salt.

Den som hämtar sitt dricksvatten från egen brunn rekommenderas att kontrollera vattenkvaliteten var tredje år. Kontakta miljöförvaltningen i kommunen för råd om hur man går till väga. Om det finns bakterier som E.coli i vattnet, och det bedöms som otjänligt, måste vattnet kokas innan det ges till barn.

Fisk är populärt i många barnfamiljer, men det finns fiskar som man inte bör äta för ofta, detta eftersom de innehåller miljögifter. För den som köper fisk i affären räcker det med att inte köpa strömming från Östersjön eller sik från Vänern och Vättern oftare än 2-3 gånger per år. Om man däremot fiskar själv, eller får fisk av en fiskare, finns det fler fiskar man bör se upp med. Abborre, gädda, gös och lake kan innehålla kvicksilver, och däröfr bör man inte äta dessa fiskar oftare än en gång i veckan. Lax, öring, röding och sik som fångats i Östersjön, Vänern eller Vättern bör man heller inte servera till barnen oftare än två till tre gånger om året.

Det är inga problem att ge sina barn helt vegetarisk mat. Man bör dock inte byta ut mjölken mot rismjölk, eftersom denna innehåller arsenik, ett gift som barn under sex år är extra känsliga för. Däremot är det ingen fara med att ge barnen havre- eller sojamjölk.