Det dricks mer alkohol på semestern

När det är sommar och sol och semestertider är det många som dricker mer alkohol. Faktum är att hela sex av tio svenskar uppger at de dricker mer under ledigheten. Det kanske inte känns så konstigt, men det har konsekvens för hälsan och för barn som inte ska behöva omringas av mängder av alkohol under sitt sommarlov.

Att dricka alkohol inför barn har länge varit ett laddat ämne, och självklart ska man kunna dricka inför barn, men inte på ett vårdslöst sätt där drickandet bidrar till berusning och sämre omdöme. Här skrivs det om att de flesta dricker mer på semestern och att man borde tänka på vilket sällskap man dricker i och hur det kan komma att drabba barnen innan man häller upp det där tredje vinglaset.

Förändrade alkoholvanor under semestern

I en undersökning som Sifo står för kan man se att hela sex av tio svenskar uppger att de dricker alkohol oftare än vanligt på sin semester. yr av tio svarar att de dessutom dricker större mängder under sin sommarsemester, och att de kommer att dricka omkring tre till fyra dagar per vecka. Dessutom skiljer det sig åt i alkoholvanor mellan yngre och äldre personer.

”Unga dricker mer och oftare än äldre. I ålderskategorin 18–34 år uppger 69 procent av de tillfrågade att de dricker oftare under sommarsemestern än annars. Bland de som är 55 år eller äldre var motsvarande siffra 53 procent”, skriver Svenska Dagbladet i en artikel.

Ökar risken för missbruk

denna typ av ökade alkoholkonsumtion ökar risken för alkoholmissbruk, det kan vara svårt för vissa att sluta dricka i samma omfång när semestern sedan är över. Drickvanor och mönster med något så beroendeframkallande som alkohol är svåra att bryta.

För den som har semester med barn gäller det att tänka till, ditt drickande ska inte gå ut över någon annan. Alkohol och barn har länge varit ett känsligt ämne, tänk att barnens sommarlov är mer viktigt än ett extra glas vin.