Halloween poppis bland mindre

I ett tidigare inlägg skrev vi om halloween och olika masker som passar för just denna högtid, kanske en med Donald Trump? I dag skriver vi vidare om allhelgonatrender och barnens plats i denna utklädningsfokuserade helg. Barn måste ju få vara de dem är, utan att bli dömda eller formade efter förväntningar.

I Aftonbladet kan vi läsa om en liten pojke i USA som så gärna ville klä ut sig till Elsa från Frost och som ville att pappan skulle klä ut sig till Anna, till den stora helgen i USA som ju är Halloween. Pappans reaktion har delats av tiotusentals och dessutom bilden på lilla sonen som är så glad i sin blå snöklänning.

Det som pappan säger när han vidare lägger upp bilden är att folk ska behålla sina macho-attityder för sig själva och att Halloween faktiskt handlar om barn som låtsas vara sina favoritkaraktärer och reaktionerna lät inte vänta på sig från andra som lovordade sättet att ta sig an detta, som mer ofta än nödvändigt blir en större fråga än vad det faktiskt är rimligt att vara. Han säger vidare: Stötta dina barn, älska dem. De ser upp på dig som en hjälte. Varför inte hjälpa dem att nå sina mål? Och vi kan väl i stort sett bara hålla med.

Norrbaggar vill hellre ha julbock än pumpa

Halloween kanske växer i Sverige för varje år som kommer och går, men det är och kommer nog förbli de yngres högtid. I Norge däremot protesterar ca 120 000 i protenst mot denna helgs firande och vill hellre ha julbocken på plats, som förr i tiden. En symbol som använts som symbolisk figur i juletider en lång tid i delar av norra Europa, ofta gjord av halm och med rätt skrämmande uttryck om en jämför med till exempel jultomten. Kanske är det så att Halloween lättare kan omfamnas av barn och att det dessutom är ett överflöd av godis för barn under dessa dagar minskar nog inte populariteten direkt.