För barnets tandhälsa

I dag skriver vi om barn och tandkräm – med och utan flour. Tandkräm utan flour  är inte en bra idé för små barn visar det sig, inte om det orsakar en riktigt kariesattack och alla tänder faller ut i alla fall, som i fallet vi kan läsa om nedan.

Barn_flicka_ojI Sydsvenskan man vi läsa att vissa flourfria tandkrämer innehåller polysackarid, en stärkelse som kan liknas vid ett sockerämne. Det är alltså inte alls bra för tänderna att låta barnen använda detta, det skapar snarare än motverkar karies, och det är ju det motsatta till det man vill! Särskilt också om det gäller ett barns tänder.

I Metro kan vi vidare läsa att en mamma i god tro lät sin lilla dotter använda en flourfri tandkräm och hur det hela slutade var att åtta av bebisens små tänder fick dras ut eller helt enkelt frättes sönder. Ett kariesangrepp så det smällde om det.

Från okunskap till upplysning

Nej tänder är viktigt och leendet är viktigt, och därför är det extra viktigt med friska tänder, som gärna också är vita och inte missfärgade. I SvD kan vi läsa om hur parisarna började le, så sakteliga, när tandvård blev befäst som något viktigt och kunskap om hur man vårdar sina tänder blev mer och mer allmänt känt. Från riktigt dålig tandhälsa med ett kariesträsk över alla nationsgränser till vita, friska tänder med allmän tandvård. För bländvita tänder är det för övrigt en bra idé att bleka sina tänder, kanske med produkter från http://www.swisslux.se/category/tandblekning

Läkemedelsverket befäst följande om just tandkräm och barn:

  • Tandvården rekommenderar att barn kan börja använda fluortandkräm morgon och kväll från det att första kindtanden bryter fram.
  • Fluor stärker och skyddar tänderna mot karies men allt för höga halter fluor är inte bra för barn att få i sig.
  • Använd därför helst tandkräm som är anpassad för barn då dessa innehåller mindre mängd fluor.
  • För att undvika att barn får i sig för mycket fluor är det viktigt att inte sätta på för stor mängd tandkräm på tandborsten och att hjälpa barnet med tandborstningen.
  • Negativa effekterna bedöms vara minimala när fluorhalterna håller sig inom gränsvärdet.