Få barnen att äta grönsaker

”Om du inte äter upp dina grönsaker så får du ingen efterrätt”, ”Ät upp dina grönsaker så att du blir stor och stark”, eller ”Sluta krångla nu och ät upp dina grönsaker” är säkerligen saker alla föräldrar yppar någon gång i livet till sina barn för att få dem att äta grönsakerna de tilldelats, men fungerar det? Här är några tips på hur du kan göra för att locka barnen att äta upp sina grönsaker. 

Att få sina barn att äta nyttigt när de hellre vill ha kött än grönsaker är inte det allra lättaste och visst vore det skönt att någon gång kunna äta en middag med sina barn utan att behöva tjata, locka eller hota för att få dem att äta de nyttiga grönsakerna som alltid blir kvar på tallriken.Tjat och hot riskerar dessutom i förlängningen att ha motsatt effekt genom att barnen börjar förknippa grönsakerna med något negativt. Tanken är ju trots allt att barnen ska lära sig att äta sunt och hälsosamt under hela sina liv. Inte bara så länge du själv håller ett vakande öga på dem.

Lura barnen till bättre hälsa

Vissa kanske anser att man inte ska lura sina barn, men samtidigt så har föräldrar sällan några problem med att lura i dem att tomten finns. Att lura dina barn att äta hälsosamt är något de kommer ha nytta av i resten av sina liv. Ett bra sätt att lura i barnen grönsaker är helt enkelt att gömma dem i den övriga maten. I princip alla barn älskar till exempel spagetti och köttfärssås och just köttfärssås lämpar sig utmärkt för att blanda i såväl morötter, spenat och andra nyttigheter och dina barn kommer äta det med glupsk aptit. Så fundera på i vilka rätter du kan gömma grönsakerna.

Ett annat sätt kan vara att inte bara tina frysta grönsaker direkt från frysen eller att lite slött slänga i några morötter tillsammans med den kokta potatisen. Sök efter smaskiga recept på internet om hur du får grönsakerna att bli godare och se mer aptitliga ut. Ugnsbakade rotfrukter och grönsaker är till exempel en klassiker som passar såväl stora som små. Till efterrätt går det dessutom utmärkt att på egen hand laga till en glass med gröna ärtor som huvudingrediens. Det viktigaste tipset för att få barnen att äta grönsaker, inte bara idag utan i resten av livet, är att göra grönsakerna roliga och goda.